Comics Incognita #2: La chronique des Immortels

La chronique des Immortels

Сьогодні хочу розповісти про цікавий твір - "Хроніки Безсмертних" (La chronique des Immortels), яке видано у видавництві Paquet.

Можливо, це видавництво відомо вам за дивно-милими альбомами Тоні Сандовала, а може за льотно-військовим пінапом Гюґо. А ще ця серія незвична тим, що вона по суті є не франко-бельгійською, а… німецькою.

Це суворе сердньовічне фентезі, історія якого починається з того, що головний герой на ім’я Андрій Ділані, повертаючись додому, застає свою домівку знищеною. А його поневічений син помирає просто на його руках. Випадковий свідок каже, що в усьому винні церковники, які звинуватили родину Ділані в потойбічних силах і вирішили знищити її. Потім вже будуть і сімейні таємниці і могутні містичні володарі, і бруд-кров, і всі атрибути безкомпромісного середньовіччя.

Мальована історія є адаптацією циклу романів німецького фантаста Фольфґанґа Гогльбайна (Wolfgang Hohlbein). Варто зауважити, що пише цей письменник не просто багато, а дууууже багато, і є автором більше ніж 150!!!! романів фентезі, наукової фантастики, жахів тощо. Українською же перекладено лише один дитячий роман “Казковий місяць”.

Автором сценарія став Бенджамін фон Екарцберґ (Benjamin von Eckartsberg) з Мюнхену, який має освіту за спеціальністю Візуальної комунікації. З 93-го він працює ілюстраторам у німецьких книжкових виданнях, на телебаченні, кіно, анімації, ігрові студії, рекламні агенції тощо. Працював і на Піксар, і на Крайтек. Але друга його любов після малювання, як визнає сам Бенджі, є створення сценаріїв для мальованих історій.

Для свого дебютного проекта “Хроніки Безсмертних” він долучив свого товариша художника-ілюстратора Томаса фон Куммата, який працює в незамаскованій та виразній діджітал техніці, що візуально нагадує класичну двовимірну анімацію. І саме поєдняння цього дорослого але дещо “діснеївського” стилю разом із всією брутальністю та жорстокістю середньовіччя (звичайно з точки зору сучасноє моралі) і створює разючий ефект при ознайомленні з цим твором.

Перший том, який вийшов у 2005-му році, одразу сподобався читачам, але із випуском другого та третього стався конфуз. Після аж 5-ти років автори видають наступні два томи, у 2010-му та 2011-му відповідно, але обсягом лише по 30 сторінок кожний, чим наразилися на нещадну критику фанатів (нагадаю, що зазвичай BD видається обсягом від 48 сторінок і більше), хоча до самого твору нарікань майже не було.

За кілька років автори починають свій новий проект, підлітковий постапок Gung Ho, і здавалося що “Хроніки” вже канули в Лету. Але несподівано видавець повертається до серії, визнає свої помилки и перевидає 2-й та 3-й том під однєю обкладинкою і змінює нумерацію. Тепер цей діптих просто другий том. Також Paquet запрошує нового чудового художника Чайко Цая (Chaiko Tsai) з Шанхаю, який і створює наступні 4 томи. Чайко (справжнє ім’я Цай Фенг) малював змалку, отримав мистецьку освіту, і також починав з ігор, реклами, ілюстрацій журналів та анімації доки не попав у поле зору французького видавця маньхуа – Xiao Pan. Хоча Чайко теж використовує цифрові засоби для малювання, втім його стиль досить відризняється від Томмі. Він на перший погляд нагадує акварель і хоча гарно пасує оповіданню, проте на мій погляд вже не створює такого контрастного, майже шокуючого, відчуття, як малюнок Бенджаміна. Хоча це, звичайно, суб’єктинві речі Comics Incognita #2: La chronique des Immortels

Наразі серія налічує 6 книг, які містять 3 окремі історії.

#безцензури: «Арчі. Том 3»

Mangua 10 cover